Design

Overdækket torv i Allingåbro tilbage til Niels' side 

 

Ideen om et overdækket torv til Allingåbro kom under et ophold på Skandinavisk Designhøjskole ved Randers (kan anbefales).

Torvet er tænkt til at ligge i "hullet" mellem stationsbygningerne og Djurslands Banks bygning mellem jernbanen og hovedgaden. Projektet har været vist frem på et offentligt møde om Allingåbros fremtid. Jeg venter stadig på, at nogen skal beslutte sig til at arbejde for at realisere det.
Ideen var at udfylde et tomt hul i bygningsrækken, så hovedgaden blev mere byagtig, uden at blokere forbindelsen mellem hovedgaden og jernbanen, men tværtimod være et forbindelsesled imellem dem. Et knudepunkt mellem de langsgående linier og de tværgående.

Taget er udformet som fem massive pakhustage på den ene led. På den anden led gennemskæres disse af tre langsgående glastage. Tilsammen giver det en interessant "prismevirkning" set nedefra, med skift mellem lys og mørke.

Spillet mellem langsgående og tværgående gentager sig i den skulptur, jeg følte mig inspireret til at tænke ind i projektet. En "vandmoder", en regnvandsafledende skulptur, som set fra afstand længere oppe ad hovedgaden ser luftig ud - den kan næsten ligne røg i bølger - men som efterhånden som man kommer tættere på bliver mere og mere bastant. Set lige forfra vil nogle måske se ligheden med en kvindeskikkelse - med en lille fisk i maven.

Hvad det skal bruges til? Tja, som mødested, til loppemarkeder, torvedag, klassisk musik eller moderne musikkoncerter, evt. omrejsende troubadurers optræden, gøgl, teater, konkurrencer, opvisninger - og ikke mindst som turistmagnet.